30 Eylül 2015 Çarşamba

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?



Arkadaşlar herkese Merhaba bugün özgeçmiş nasıl hazırlanır biraz bundan bahsetmek istiyorum. Çünkü maalesef Türkiye’de birçok insan özgeçmiş hazırlarken yaptıkları hatalar nedeniyle iş bulmakta çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.
Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
Özgeçmiş, kişilerin profesyonel iş tecrübeleri, eğitim durumu ve katıldığı sertifika programları hakkında bilgilerin işverene sunulduğu evraktır. Doğru bir özgeçmiş hazırlamak, iş bulamanızı kolaylaştıracak ve iş görüşmenize kabul edilmenizi sağlayacaktır. Peki, doğru özgeçmiş nasıl yazılır? Cevabını merak ediyorsanız aşağıdaki maddelere bakabilirsiniz.

Standart puntolar tercih edilmelidir. Yazı boyutu çok büyük ve ya çok küçük olmamalıdır.
Kişisel bilgiler eksiksiz ve gerçek olmalıdır.
Çok uzun olmamalıdır.
Özgeçmiş hazırlamadan önce işverenlerin aradıkları özellikler belirlenmeli ve özgeçmişte vurgulanmalıdır.
Anlam karmaşası yaratacak uzun cümleler yerine kısa ve net cümleler tercih edilmelidir.
Kolay okunabilmesi için ya maddeler halinde yazılmalı ya da kısa paragraflar halinde yazılmalıdır.
Temiz ve akıcı Türkçeyle ve ciddi bir dille yazılmalıdır.
Daha önce yapılan işlerin yer aldığı bir portfolyo da sunulmalıdır

Yazım ve imla kurallarına çok dikkat edilmelidir.
Katılmış olunan sertifika programları hakkında bilgilere yer verilmeli ve sertifika programları sonucunda verilen sertifikalar ek dosyalar olarak işverene sunulmalıdır.
Eğitim süreci ve iş deneyimleri kronolojik olarak sıralanmalı ve özgeçmişte yer almalıdır.
Bilinen yabancı diller ve kullanılan bilgisayar programları hakkında bilgilere yer verilmelidir.
Var ise referansların isimleri ve iletişim bilgileri özgeçmişte olmalıdır.
Özgeçmişlerde Sertifikaların Önemi
Unutulmamalıdır ki özgeçmişimizi ne kadar doğru hazırlarsak hazırlayalım önemli olan özgeçmişimizin dolu dolu olmasıdır. Sertifika programları özgeçmişler için oldukça önemlidir. Patronlar iş arkadaşlarını seçerken, özgeçmişlerde sertifika programları ile ilgili bilgilerin olmasına özen gösterir. Özellikle tanınmış kurumlardan sertifika almak iş başvurularında büyük avantaj sağlamaktadır. IBS Türkiye sertifika programları veren diğer kurumlar arasından tecrübesi ve eğitmen kadrosuyla ayrılmaktadır. IBS sertifika programları işverenler içinde oldukça önemlidir. Çünkü IBS Türkiye, eğitmen kadrosunu seçerken alanının uzmanlarını tercih etmektedir. IBS sertifika programları birçok farklı alanda sertifika vermektedir. Bu sebeple sizde kendi kariyerinize uygun alanlarda sertifika programlarına katılarak kariyeriniz için doğru adımı atabilirsiniz.


Öğrencilik Yıllarına Özlem


Bir insanın hayatının en güzel dönemi öğrencilik yıllarıdır. Özellikle ailesinden uzakta yaşayan öğrenciler için bu geçerli. Bütün arkadaşların bir arada olduğu, sabahlara kadar çay kahve eşliğinde sohbetlerin edildiği o günlerin değerini öğrencilik sona erdiği zaman anlıyor insan. 

Bu sebeple öğrencilik günleri bitip de çalışmaya başlayan herkes üniversiteyi yeni kazananlara gıpta eder. Geçmişte yaptıkları hataları yapmamalarını tembih ederler. Çünkü öğrencilik yılları ne kadar iyi değerlendirilirse geleceğe yatırım o kadar çok yapılmış olur. Öğrencilik zamanlarını sadece gezerek geçirmek birçok öğrencinin yaptığı en büyük hatalardan birsidir. Üniversite yıllarında kendisine yatırıp yapmayan binlerce genç mezun olunca çok ciddi maddi sıkıntılar yaşamakta ve iş bulamamaktadır. Bu sebeplerle öğrencilik yıllarında muhakkak yabancı dil eğitimi alınmalı. İyi derecede İngilizce bilmeyenlerin iş bulamadığı yıllarda yaşadığımızın farkında olunmalı diye düşünüyorum.  Üniversitede geçen günleri değerlendirmek adına bir başka alternatif ise sertifika programlarıdır. Sertifika programları İstanbul gibi büyük şehirlerde ikamet eden insanlar için kolay ulaşılabilirken küçük şehirlerde yaşayanlar için zor olabilmektedir.
Üzerime hiç vazife olmasa da öğrencilik yıllarında muhakkak yapılması gerekenleri sizin için listeledim bir göz atın derim ben.
Öğrencilik Bitmeden Yapılması Gerekenler;
  • Çadırınızı alıp muhakkak kamp yapın.
  • Başka şehirler görün.
  • Kültürel etkinliklere katılın.
  • Bol bol kitap okuyun.
  • Kendinizi geliştirin.
  • Sosyal medyanın her geçen gün önem kazandığı Türkiye’de muhakkak sosyal medya eğitimi alın.
  • Gençlik festivallerine katılın.
  • Mezun olduğunuzda iş bulmanızı kolaylaştırması açısından çeşitli konularda eğitim sertifikaları alın.
  •